Zoekmachine tips

Een zoekmachine gebruik je om informatie op het internet mee te vinden. Het is officieel gezegd een webdienst waarmee je met behulp van trefwoorden kunt zoeken in het gehele World Wide Web. Heb je eenmaal zoekwoorden ingevuld en op zoeken gedrukt, dan begint de zoekmachine webpagina's te sorteren en te rangschikken met behulp van een algoritme.

Gespecialiseerde zoekmachines

Ben je op zoek naar bijvoorbeeld academische informatie of zeer gespecialiseerde artikelen? Dan kun je gebruik maken van zogenaamde verticale zoekmachines. Deze zoekmachines zijn speciaal gericht om informatie te zoeken in gespecialiseerde databases. Zo zijn er ook verticale zoekmachines die gericht zijn op de woningmarkt of andere consumentenproducten. Een voorbeeld van een specialistische zoekmachine is Froogle, Gaspedaal of Jaap.nl.

Nadelen zoekmachines

Een voordeel van een grote hoeveelheid data is dat er eenvoudig gezocht kan worden op veel informatie. Gericht zoeken wordt moeilijker als er al op een andere taal dan bijvoorbeeld het Engels wordt gezocht. Ook is het mogelijk om privacy gevoelige data op het internet te bemachtigen. Ook bij verwijdering wordt privay gerelateerde informatie getoond. Ook wordt er beweerd dat zoekmachines niet goed omgaan met de privacy van gebruikers.
Er bestaan ook zoekmachines die gericht zijn op een bepaalde regio. Deze hebben zeer specifieke informatie over een regio, maar hebben niet de zoek- en analysekwaliteiten die je zou verwachten.

Advies over gebruik

Als advies; gebruik een zoekmachine die past bij wat je wilt opzoeken. Als je specialistische informatie nodig hebt uit een academisch tijdschrift kun je gebruik maken van een verticale zoekmachine. Hou er bij het gebruik van een grote zoekmachine rekening mee dat je geen privacy gevoelige informatie invult.

Terug naar overzicht